Overzichtslijst van het aantal kinderen per klas met hun specifieke allergieën / intolerantie.

Bij eventuele traktaties kan hiermee rekening gehouden worden. Graag ook aandacht voor onze suikerpatiëntjes.

Na deze lijst volgt een woordje uitleg.    Meer informatie over allergieën ? Zie ook www.allergieopschool.be

Klas

2017-2018

Aantal lln.

Soort allergie / intolerantie

(1 of meerdere)

Verboden producten

(NIET)

Vervangen door bijvoorbeeld:

(WEL)

         

Juf LInda K3

1

(Suikerpatiëntje) met gluten- intollerantie

Graag het traktaat in verpakking meegeven (de info op de verpakking laat de ouders toe om de suiker en insuline in balans te houden en te oordelen of product glutenvrij is. Geen koekjes aldus)

Appel, pruim, mandarijn, peer, noten / snoepgroentjes, wortel /  zakje zout chips / eventueel suikervrije snoepjes zonder gluten

 

Juf Annemie

K4

1

 

 

 

 

 

1

 

Koemelkallergie

+ Allergie voor soja

+ Allergie voor eieren

+ Allergie voor pinda's en noten

 

 

Allergie alle noten en pinda's

+ allergie eieren

+ allergie mosterd en muskaatnoot

 

 

 

Melk en zuivelproducten

Appelsap, water, rijstdrankje

Koekjes waarin melkproducten voorkomen, koeken van bakker (bv boterkoeken)

Peperkoek van Meli

Chocolade waarin melk verwerkt is, witte chocolade

zout chips indien geen sporen van ei, pinda, noten, soja

Sojadrinks, sojaproducten, brood met soja-bestanddelen

Appelsap, water, rijstdrankje

Ei en producten waarin eieren verwerkt zijn (koekjes, ijs, gebak)

Honeypops van Kellogs, peperkoek van Meli

Pindanoten / alle noten / pindakaas

Rozijntjes, knijpfruit, appel, peer
snoepgroentjes

         

 

 

 

Juf Inge

L1

 

 

 

 

 

1

 

Koemelkallergie

Melk en zuivelproducten.

Alpro soja yoghurt.

Koekjes waarin melkproducten voorkomen / koeken van bakker (bv. boterkoeken)

Lotus: speculaas, fijne galetten en Luikse wafel. Peperkoek.

Melkchocolade / witte chocolade

Pure chocolade (zonder melk).
Zout chips. Fruit en snoepgroentjes.

1 Allergie pindanoten en noten

Alle noten en producten waarin noten, pinda's verwerkt werden (bv. pindakaas) of er mee in contact zijn geweest 

Pinda- en notenvrije producten (lees het tiket). Rozijntjes, fruit, snoepgroentjes.

         

Juf Gerty

L2

1

 

1

 

Koemelkallergie

 

 

(Suikerpatiëntje)

 

Zie L1

 

Graag het traktaat in verpakking meegeven (de info op de verpakking laat de ouders toe om de suiker en insuline in balans te houden)

Zie L1

 

Appel, pruim, mandarijn, peer, noten ... / snoepgroentjes, wortel / droge koek / zakje chips / eventueel suikervrij snoep of koekje

         

Juf Annick en Leandra

L3

 

1

Koemelkallergie

+ allergie cacao

+ allergie

   citrusvruchten

Melk en zuivelproducten zie L1

Alpro soja yoghurt natuur.

Koekjes gemaakt met cacao en/of melkproducten

Lotus speculaas en fijne galetten, suikerwafels, van Aldi de individueel verpakte Madeleines.

Alle Chocolade (bevat cacao)

Zout chips.

Citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn, clementine, citroen, pompelmoes)

Appel, peer, nectarine banaan,kersen, snoepgroentjes.

1

Koemelkallergie

Zie L1

Zie bij L1.

1

Appelsap

Appelsap

Water, spa.

         

Juf Sofie

L5

1

Koemelkallergie

Zie bij L1

Zie bij L1.

1

Sinaasappel / mandarijnen

Sinaasappel en mandarijnen

Alle andere vruchten: appel, peer, nectarine banaan,kersen,...

         

Juf Tine

L6

1

Sinaasappel

Sinaasappel

Appel, peer, nectarine banaan, kersen, snoepgroentjes.

 

 

 

Veel mensen zijn overgevoelig voor bepaalde producten / stoffen en kunnen er hevig op reageren.      

                                                                                                                                             Elen, oktober 2017

Beste ouders,                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Ook in onze school worden wij geconfronteerd met kinderen die reacties vertonen op bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld medicatie, huis- en stofmijt, maar vooral voedingsmiddelen. Bovendien hebben wij in onze school 2 kinderen met suikerziekte (diabetes), waarvoor wij extra aandacht vragen bij traktaties .

Op onze school zijn al deze kinderen gekend bij alle begeleiders.

Wij willen stilstaan bij deze problematiek en u informeren welke gevolgen dit zou kunnen hebben, mocht er in de klas van uw kind een klasgenootje zitten met een overgevoeligheidsreactie. 

Om deze reden vragen wij u ook uw kind(eren) uit te leggen dat het zijn / zij hun eigen meegebrachte koekjes, fruit e.d. niet uitwissel(t)(en) met andere kinderen.

Wij schetsen voor u hierna in het kort het verschil tussen een allergie en een intolerantie.

In de overzichtslijst vindt u het aantal kinderen per klas met zijn/haar soort(en) van allergie of voedselintolerantie en mogelijke vervangproducten. Ook voor de kinderen met diabetes vindt u enkele alternatieve mogelijkheden om deze kinderen eventueel toch iets aan te bieden bij een verjaardag. 

Wat is een allergie / intolerantie

Een allergie is een reactie van ons immuunsysteem (verdedigingsmechanisme) op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen, maar bij ernstige reactie levensbedreigend kunnen zijn..

Allergische reacties ontstaan vaak door stoffen (allergenen) die worden ingeademd (bv. astma, hooikoorts), opgegeten (voedselallergie, de reacties op geneesmiddelen vallen hier ook onder ) of die met de huid in contact komen (bv. nikkelallergie, lijm in pleisters).
Hierbij ontstaan klachten (b.v. loopneus, tranende ogen, jeuk, eczeem, benauwdheid, zwellingen, ademhalingsproblemen, diarree,...) en bij hevige reacties een allergische shock.

Bij intolerantie voor een stof reageert een persoon met een ongewone lichamelijke reactie (bv. opgeblazen gevoel, winderigheid,krampen, diarree...) op het contact met die stof, terwijl diezelfde stof bij anderen gewoonlijk geen bijzondere reactie veroorzaakt.

Het lichaam reageert aldus ongewoon zonder dat hierbij het immuunsysteem is betrokken. Hierdoor ontstaan dan stofwisselingsproblemen en klachten.
Bij een voedselintolerantie heeft een persoon aldus een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde stoffen in de voeding.

Voorbeelden van allergieën / intoleranties binnen onze school

 

Voeding

Koemelkallergie of koemelkeiwitallergie is een voedselallergie waarbij er sprake is van een ongewenste reactie op eiwitten uit koemelk door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam.

Yoghurt, kwark, roomijs, melkijs en dergelijke producten zijn ook niet aan te raden, vrijwel alle koemelkeiwitten zijn nog aanwezig en intact, dus allergische verschijnselen kunnen optreden. Mensen met lactose-intolerantie daarentegen kunnen deze producten wel gebruiken, maar dienen voorzichtig te zijn.
Bij een koemelkallergie mag je wel geiten- of schapenmelk nuttigen.

Lactose-intollerantiehet lichaam is niet in staat om de melksuiker lactose te verteren omdat het enzym lactase, dat nodig is om het melksuiker in ons lichaam op te nemen, ontbreekt of onvoldoende aanwezig is, waardoor darmklachten ontstaan. Lactose is een natuurlijke suiker die voorkomt in alle dierlijke melksoorten (bv. koeien-, geiten- en schapenmelk) en in de zuivelproducten zoals room, yoghurt, boter... Lactose is ook vaak te vinden als goedkope vulstof bij kant- en klaargerechten, bouillonblokjes, soepen, brood, broodjes (krentenbollen), eierkoeken, koekjes, worst enz. In de meeste orale (= via de mond) geneesmiddelen/vitaminepreparaten wordt lactose als hulpstof gebruikt

Een lactosevrije voeding houdt in dat je de volgende producten beter laat staan:
► Koeien-, geiten- en schapenmelk, andere melk van dieren en alle melkproducten zoals boter, verse kaas, room, yoghurt en pudding. De meeste harde, gele kazen bevatten wel geen lactose.
► Alle producten waarin melkbestanddelen (o.a. melkpoeder, boter,room...) als ingrediënt verwerkt zijn:
brood, koekjes, zachte koeken, chocolade, ijs...

Allergie voor fruit: allergie voor citrusvruchten : appelsienen, mandarijnen / kiwi's
                               en afgeleiden: sinaasappelsap

Steenvruchten allergie: allergie voor nectarinen, kersen

Allergische reacties op steenfruit zijn mogelijk. Je kan allergisch zijn voor sommige steenvruchten en weer niet voor andere. Ook kun je in verschillende maten allergisch zijn voor steenvruchten. Dit maakt het lastig om goed te bepalen waar je wel en niet allergisch voor bent.
Voorbeelden van steenvruchten: nectarine, kers, abrikoos, pruim,

Allergie voor cacao en chocolade (bevat cacao)

Allergie voor kippenei

Bij deze voedselallergie reageert het lichaam op eiwitten die zowel in de dooier als het eiwit voorkomen. Heel wat producten bevatten kippenei.

Neem het product niet als de informatie op de verpakking melding maakt van mayonaise, eigeel, eiwit, eipoeder,ovalbumine, albumine, conalbumine, ovomucoid, lysozyme (E1105), lecithine (E322),levitin, vitellin, lipovitellin, ovo-vitellin, globulin, avidine, ovotransferrine, fosfatidylserine,fosfolipiden, ovosucrol, ovalmucine, phosvitine. Let op samengestelde ingrediënten, bijvoorbeeld vermicelli en paneermeel. Ook deze producten bevatten kippenei. Blijf de informatie van producten steeds lezen. Soms wordt een product vernieuwd en bevat het plotseling toch kippenei.

Niet vergissen met: in bijna elk voedingsmiddel komt eiwit voor. Je leest dan op de verpakking eiwit x gram of proteïne x gram. Het betreft hier de voedingsstof eiwit (zoals vetten en kookhydraten). Het gaat hier dan niet over het eiwit van een kippenei.

Allergie voor noten: pinda allergie. Hierbij moeten alle voedingsmiddelen vermeden worden waarin pinda's (noten) voorkomen of die sporen van pinda's (noten) bevatten. Let op producten bereid met arachideolie = olie gemaakt van pinda's.

Allergie voor soja

Net zoals in veel andere producten zitten er ook in soja eiwitten waar mensen allergisch voor kunnen zijn.
Bij kinderen wordt vaak op een jonge leeftijd een koemelkeiwit allergie ontdekt, waarbij dan vaak sojamelk als alternatief voor koemelk voorgeschreven werd. Dit wordt tegenwoordig niet meer gedaan, omdat de kans groot is dat dan juist een soja allergie ontwikkeld wordt. Wanneer kinderen een koemelkeiwit allergie hebben, wordt allergeen vrije melk aangeraden zoals Nutramigen. Een soja allergie loopt veelal samen met een pinda allergie.

Soja komt voor in allerlei producten. Zo wordt er sojameel gebruikt om brood, koekjes en gebak te bakken, bestaat er sojamelk, sojaolie, sojavlokken enz.. Bij een soja allergie vermijd je deze producten.

Reacties (overgevoeligheid) op andere voedingsstoffen: /

 

Medicatie

Allergie voor penicilline

Preventie

Om de klachten te voorkomen is het aangewezen om dergelijke uitlokkende stoffen (allergenen) te mijden:
b.v. melkproducten mijden en vervangen door alternatieven.

Je kan tegelijkertijd allergisch zijn voor meerdere producten. Dan sluit je alle producten uit die de allergieën kunnen veroorzaken.

Wij willen als school kunnen inspelen op dergelijke overgevoeligheidsreacties, veroorzaakt door de inname van bepaalde voedingsmiddelen.

U vindt hierna informatie terug van te mijden voedingsproducten en van enkele alternatieven (vervangende producten) - zie ook de overzichtslijst per klas.

Voorbeelden van te vermijden producten met betrekking tot onze school

 

Koemelkallergie

NIET:

  • Melk & melkproducten (kaas, room, kwark, yoghurt,roomijs, melkijs dus alle van koemelk gemaakte
    zuivelproducten).
  • Alle producten die melkproducten (ook melkpoeder en boter) bevatten, b.v. zachte koekjes,melkchocolade. Lees steeds het etiket na.
  • Alles waar brood in zit, bevat bijna altijd ook melk. Dit staat niet altijd bij de ingrediënten vermeld!
    Uw bakker kan u vertellen welk brood of welke broodproducten koemelkvrij zijn.
    Ook de (betere) supermarkten hebben vaak koemelkvrije producten (dit staat dan bijvoorbeeld met een sticker op het brood aangegeven).

WEL:
Rijstmelk, kokosmelk, geiten- of schapenmelk.
Waterijs (ijslolly), sorbet vrij van melk.
Sojaproducten: (b.v. Het merk Alpro, te koop in de supermarkt, heeft een ruim assortiment aan sojaproducten zoals sojamelk, chocomelk, vla, ijs, boter, room en yoghurt).
Pure chocolade (zonder melk). Alle (koe)melkvrije producten.


 

Allergie voor fruit: appelsienen, mandarijnen, clementinen, nectarinen, kersen, kiwi's en afgeleiden: appelsap / sinaasappelsap / citrusvruchten als drank ...

NIET:      
appelsienen, mandarijnen, clementinen, kiwi's, smoothies of sappen van deze vruchten.
bij allergie voor steenvruchten: nectarinen, kersen


WEL:      
appel (niet bij allergie voor appels), peren, bananen,wortelen,radijsjes, yoghurt natuur.
water, melk, milkshake zonder toevoeging van de verboden vruchten.


 

Allergie voor cacao (chocolade)

NIET:
alle producten waarop vermeld staat dat er cacao(poeder) in zit. b.v. chocolademelk, chocoladerepen, muesli of cornflakes met chocoladeschilfers, koekjes met chocolade.


WEL:
alle producten waarbij geen cacao(poeder), cacaoboter of chocolade aanwezig is:
b.v. melk, sojadrank en yoghurt zonder cacao / water / fruit / sommige droge koekjes, wafeltjes, mueslikoekjes en meergranenkoekje zonder chocoladestukjes / chips.


 

Allergie voor ei van de kip (eend, gans, kwartel)

NIET:
ei van kip (eend, gans, kwartel) en alle producten die kippenei bevatten
oa. brood / beschuit / pannenkoeken / ijs / koekjes / pasta's / vermicelli / mayonaise / bindmiddel in bouillon / gepaneerde gerechten / kroketten / kaas / paté / snoep / kroepoek / zoutjes, vleeswaren (boterhamworst, gehaktbrood) ....


WEL:
alle producten waarin geen kippenei verwerkt werd. Lees steeds het etiket:
b.v. melk, sojadrank en yoghurt / water / fruit / rozijntjes / knijpfruit / snoepgroentjes


 

Allergie voor soja

NIET:
alle producten waarin soja voorkomt : sojamelk / sojadrinks / soja-ijs / sojayoghurt / sojapudding / sojaroom /sojaboter / sojasauzen / koekjes,
brood, crackers, gebak, broodjes, gebak met pinda's, gemaakt met soja meel (dus soja bevattend!) / tofu / pinda olie (soja allergie gaat vaak samen met pinda allergie)


WEL:
sojavrije producten:
b.v. koemelk (met cacao) / kaas / yoghurt zonder soja / gewoon roomijs / brood & koekjes zonder soja- meel / water / fruit / rozijntjes / knijpfruit / radijsje / worteltjes / snoeptomaatjes, - paprikaatjes en - komkommertjes


 

Allergie voor pinda's

NIET:
alle producten waarin pinda's of sporen van pinda's voorkomen : chocolade met pinda / koekjes met pinda / borrelnootjes / M&M"s / pindakaas / arachideolie en gerechten bereid met arachideolie (kroketten,frieten, chips ) ...
Lees steeds het etiket.


WEL:
pindavrije producten: fruit / rozijntjes / knijpfruit / radijsje / worteltjes / snoep -tomaatjes, - paprikaatjes en -komkommertjes / pure chocolade / koekjes zonder sporen van pinda's

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------